Welke papieren mee te geven bij de verkoop van een auto ?

Documents voiture

Verkoopt u uw tweedehandsauto aan een particulier? Welke documenten moet u bij de verkoop aan de koper van uw auto geven ?

U moet hem de volgende documenten meegeven :

U hebt zojuist deze 3 documenten verkregen na uw bezoek aan de technische controle voor de verkoop

demande immatriculation

De aanvraag voor inschrijving ontvangen bij de technische controle. Omdat de koper dit document aan zijn autoverzekeringsmaatschappij moet overhandigen die er zijn stempel op zal zetten waaruit blijkt dat het voertuig verzekerd is. Vervolgens zal die de aanvraag naar de dienst voor inschrijvingen sturen, die hen de grijze kaart van uw auto op uw naam met de platen zal opsturen.

Carpass

Het kilometerattest van Car-Pass : Als u dat niet overhandigt, kan de koper de verkoop annuleren. Het is een wettelijke verplichting die de historiek van uw kilometerstand weergeeft om ervoor te zorgen dat er geen kilometers van uw teller zijn verwijderd.

Carwash

Certificaat van bezoek aan de autokeuring en de bijlagen "Staat van het voertuig". Die beschrijven in detail de staat van uw auto voor de koper, de visuele staat van de organen, verlichting, interieuruitrusting, de aan- of afwezigheid van een brandblusser, veiligheidsdriehoek, het type banden en hun graad van slijtage bijvoorbeeld.

U voegt er deze 2 papieren bij die u al in uw auto had liggen :

Carwash

Het gelijkvormigheidsattest (grijze kaart van de constructeur): Dit document wordt opgesteld door de fabrikant van uw auto. Het beschrijft in detail het type, de versie, de bandenmaat, het gewicht, de CO2-uitstoot, het vermogen in PK en KW, enz. van uw auto en certificeert dat deze voldoet aan de voorschriften.

Certificat immatriculation

De 2 delen van het inschrijvingsbewijs : Als je het in 2 delen had gescheiden, geef je de 2 delen aan de koper. Dit document stelt vast dat dit voertuig geïdentificeerd door zijn chassisnummer en zijn kenmerken van u is, omdat uw naam daar verschijnt als de houder van de inschrijving evenals uw kenteken. Omdat het tijdens de technische controle sowieso geperforeerd zal zijn, heeft het zijn geldigheid verloren. De koper krijgt een nieuw op zijn naam met zijn kenteken.

+ De 2 sleutels van het voertuig

+ U ondertekent samen de factuur voor de verkoop van een tweedehandsvoertuig

contrat vente occasion particuliers

Een verkoopfactuur voor een tweedehandsauto : zie ons model om te downloaden en af te drukken in twee exemplaren. Deze factuur/contract is essentieel omdat het voor zowel de koper als de verkoper van de gebruikte auto het bewijs is dat de transactie heeft plaatsgevonden: verandering van eigenaar, verplichte overhandigde documenten en sleutels, de staat van het voertuig en de naleving van wettelijke verplichtingen. Het is dus een essentiële rechtszekerheid. Controleer de identiteit van de koper en overhandig de sleutels alleen als u het geld contant hebt ontvangen (en de biljetten in een bankstortingsapparaat hebt gecontroleerd) of op uw rekening kreeg gestort. Vertrouw niet op het bewijs van de koper, vooral niet op zijn smartphonescherm of een kopie van een uittreksel dat per e-mail is verzonden. Het is heel gemakkelijk om ze te vervalsen, wat veel oplichters doen, wacht tot het geld op uw rekening te zien is.


Verkoop ons uw voertuig zelfs zonder autokeuring! Publiciteit

Verkoop snel en zorgeloos in België

Diensten Taktak

Reeds meer dan 1.600 voertuigen overgenomen door het team professionals van Taktak.be in België

Logo Taktak
  • U hoeft niet naar de autokeuring
  • We komen uw voertuig bij u ophalen
  • Betaling ter plaatse met onmiddellijke overschrijving

Bijhouden: uw platen

De plaat is uw eigendom en staat op uw naam, dus u moet ze zeker bewaren en op uw volgende voertuig plaatsen.

Ben je niet van plan om een andere auto te kopen? Om in dit geval geen autobelasting meer te hoeven betalen en je autoverzekering stop te zetten, moet je het kenteken inleveren. Wat is de te volgen procedure als u geen auto meer wilt ?

Benoit Bertholet
Auteur van dit artikel :

Stichter van Bertholet Publishing
Al meer dan 10 jaar hoofdredacteur van de vergelijkende sites voor telecom, auto- en woningverzekeringen, bankrekeningen, auto- en persoonlijke leningen en onroerend goed in België.
Ik heb ook 5 jaar bij Autoscout24 België gewerkt.