Uw auto verkopen: Opgepast voor oplichters bij de betaling

oplichters

De Federale Politie registreerde tal van gevallen van oplichting verbonden aan de aankoop van tweedehandswagens. Deze personen schuimen de sites voor kleine autozoekertjes af.

Ze doen een frauduleuze storting voor een hoger bedrag dan de verkoopprijs van uw auto met als doel dat u het verschil terugstort via Western Union.

westernunion

De zogezegde verkopers contacteren u per email vanuit het buitenland onder dekking van een anoniem emailadres type @hotmail, @yahoo of @gmail.

Ze verzinnen een waanzinnig verhaal vol emoties om te verklaren waarom ze absoluut uw wagen willen, maar zich niet kunnen verplaatsen om hem te komen bekijken.

Ze gaan zelfs verder en vragen nog andere foto’s of papieren per email door te sturen om hun interesse te tonen.

Ze sturen een (valse) buitenlandse cheque op met een hoger bedrag dan de vraagprijs voor uw auto. Uw bank zal hem misschien aanvankelijk incasseren … en het geld op uw rekening storten… Intussen vragen ze u het teveel ontvangen geld terug te bezorgen via Western Union of Money Gram, vaak gaat het om meer dan 10.000€. 7 tot 10 dagen later ontdekt uw bank dat de cheque niet gedekt is en debiteert het bedrag weer van uw rekening. En ja … zo werd u het slachtoffer van een oplichter die de politie nooit kan terugvinden.

Vragen of problemen op het internet ? Hier zijn enkele organisaties die u kunnen helpen. www.meldpunt.belgie.be / www.fsma.be

Gouden Regels:

oplichters tablet

Nooit uw wagen verkopen aan iemand die u nog nooit hebt ontmoet en die de wagen nooit heeft gezien: het is een spookkoper die u wil oplichten. Geeft nooit het zogezegd teveel betaalde bedrag terug aan de koper via Western Union. Accepteer als betalingsmiddel enkel gecontroleerd geld of een gecertifieerde cheque van een Belgische bank, die u gecontroleerd hebt na een telefoontje bij het bankkantoor. Weiger systematisch elke transactie via een zogenaamde transporteur die uw wagen komt ophalen: dit is oplichting.

Kan u uw koper vertrouwen ?

Helaas is een koper niet altijd te vertrouwen. Voorzichtigheid is aangewezen om onaangename verrassingen te vermijden.

Is het een handelaar of een particulier ?

  • Een handelaar koopt een wagen niet op dezelfde manier als een particulier. Een handelaar moet niet naar de technische controle en maakt minder uit de mankementen en de netheid omdat hij zelf de wagen kan oplappen en hem door een gespecialiseerde firma laat reinigen. Het onderhandelen gaat vooral over de prijs. Een particulier heeft meer oog voor de staat van de wagen, de technische controle en minder voor de prijs.

Kan u de koper makkelijk bereiken ?

  • Als u de koper ’s avonds of overdag kan bereiken of hij belt u terug en antwoordt vlot op uw vragen, dan is de kans groot dat hij eerlijk is.

Beter vergezeld

  • Handel in geen geval alleen de transactie af. Vraag aan een vriend om u te begeleiden. Plan een afspraak om alles te regelen tijdens de openingsuren van uw bank. Als u een gecertifieerde cheque wordt overhandigd moet u bellen met het bankkantoor om de echtheid ervan te controleren. Idem voor de bankbiljetten als er cash wordt betaald.

Hij stelt een verdachte of afgelegen plaats voor

  • Weiger verlaten plekken en elk voorstel om vervolgens met u mee naar huis te komen…

Hij is zeer gehaast

  • Neemt hij gehaast uw sleutels en papieren en overhandigt hij snel een cheque? Een ernstige en eerlijke koper gedraagt zich nooit zo. Hij neemt zijn tijd om een antwoord op sommige vragen te krijgen. U hebt tijd nodig om de gecertifieerde cheque te controleren.

Hij vraagt geen verkoopcontract

  • Een eerlijke koper is ook geïnteresseerd in een precies, duidelijk en gedetailleerd verkoopcontract. Zelfs als hij dat niet wil, is het in uw voordeel bij opstelling ervan zijn identiteitskaart te vragen.

Typecontract verkoop van een tweedehandswagen tussen particulieren

Benoit Bertholet
Auteur van dit artikel :

Stichter van Bertholet Publishing
Al meer dan 10 jaar hoofdredacteur van de vergelijkende sites voor telecom, auto- en woningverzekeringen, bankrekeningen, auto- en persoonlijke leningen en onroerend goed in België.
Ik heb ook 5 jaar bij Autoscout24 België gewerkt.