Laat je steeds veilig betalen

Zilveren betaling

In geval van verkoop gebeuren ook veel oplichtingspraktijken bij de verkoop van tweedehandsauto's met de betaalmethode: geef de sleutels en papieren alleen als u al het geld op uw bankrekening hebt ontvangen en u een verkoopcontract hebt ondertekend met de identiteit van de koper die u hebt geverifieerd.

Aanvaard nooit een klassieke cheque en nog minder een buitenlandse cheque, maar steeds een cheque gecertifieerd door een kantoor van een Belgische bank, of cash, maar pas dan op voor valse biljetten !

1. Nieuw: betalen via Digiteal een zeer serieuze, échte Belgische app

Een nieuwe, échte Belgische betaaldienst (van €9 tot €60 tot €20.000 overgemaakt) komt eindelijk tegemoet aan de verwachtingen van kopers en particuliere verkopers in heel Europa van tweedehandsauto's door het risico op oplichting en de stress die verbonden is aan dit sleutelmoment weg te nemen. Alles gebeurt via een app. Bankrekeningen worden gecontroleerd en getest, ook die uit andere Europese landen, identiteitskaarten worden geanalyseerd. Het geld wordt vervolgens naar een tussenrekening bij Digiteal gestuurd en wordt alleen op signaal van de koper via de Digiteal-app die op zijn smartphone is geïnstalleerd, naar de verkoper verzonden. Meer informatie over Digitrust

2. Betaling via klassieke bankoverschrijving

Als u kiest voor de klassieke bankoverschrijving, accepteer dan nooit als betalingsbewijs een eenvoudig screenshot als bewijs van overschrijving. Oplichters gebruiken deze techniek regelmatig door een herwerkte afbeelding weer te geven die de bankapp imiteert met je bankrekening, de politie arresteerde in 2019 30 mensen na 200 zoekopdrachten en 1.200 gemobiliseerde politieagenten: "Ze kibbelden niet over de prijs en betaalden het verschuldigde bedrag via een smartphone-applicatie, of toonden een vals bewijs van betaling via overschrijving. Het was pas enkele dagen na de transactie dat de slachtoffers zich het bedrog realiseerden en het geld niet op hun rekeningen zagen komen. De oplichters waren al verdwenen en de voertuigen waren naar het buitenland gebracht" Uit DH van 07.05.2019 van Th.R., N.Ben., Gil. en B. Pi. (met Belga) - Grote politieoperatie in heel België: 1.200 agenten ingezet, 30 mensen gearresteerd.

Ons advies, ga in 2 stappen over tot de verkoop met behulp van ons standaard verkoopcontract:

 1. STAP 1 van het contract voor de verkoop van een tweedehandsauto door de identiteit van de 2 partijen te noteren, maar overhandig de documenten of sleutels in dit stadium niet.
 2. Wacht tot het bedrag op uw zichtrekening staat, vertrouw nooit op het betalingsbewijs van de koper, het is heel gemakkelijk om vervalsingen te maken, zelfs op het scherm van een smartphone.
 3. STAP 2 van het verkoopcontract: overhandig de documenten en sleutels en vertrek met uw kopie van de verkoopfactuur van de auto.

Verkoop ons uw voertuig zelfs zonder autokeuring! Publiciteit

Verkoop snel en zorgeloos in België

Diensten Taktak

Reeds meer dan 1.600 voertuigen overgenomen door het team professionals van Taktak.be in België

Logo Taktak
 • U hoeft niet naar de autokeuring
 • We komen uw voertuig bij u ophalen
 • Betaling ter plaatse met onmiddellijke overschrijving

3. Betaling via flitsbetaling

Het is een snelle en efficiënte betaalmethode, maar sommige banken stellen plafonds zoals BNP-Paribas (maximaal 1.000 euro) of als de overschrijving via de smartphone gebeurt (vb: 250 € bij Argenta). Het lukt dus niet altijd. Aan de andere kant, als de koper een professional is, is de kans groot dat zijn professionele bankrekening hem in staat stelt om grotere bedragen naar u over te maken.

4. Weiger klassieke en buitenlandse cheques

Accepteer nooit een klassieke cheque en nog minder een buitenlandse cheque, maar een cheque gecertificeerd door een agentschap van een Belgische bank of contant geld, maar pas dan op voor valse biljetten! Een bankcheque? Ga naar uw bank die het bedrag van uw rekening opnieuw zal storten op een rekening van de bank van waaruit de cheque zal worden opgesteld

5. Betaling met een belgische gecertifieerde cheque, de zgn."kantoorcheque"

Een kantoorcheque of gecertifieerde cheque biedt tal van voordelen: hij is echt en verifieerbaar. Hij biedt ook zekerheid aan de verkoper, want als hij die verliest kan niemand anders de cheque in zijn plaats innen.

U ontvangt zo'n cheque: is hij vals ?

 • Hij moet uitgegeven zijn door een Belgische bank.
 • Hij vermeldt bij “betaalbaar aan” de naam van een bankkantoor in België met het adres.
 • Hij heeft een stempel van het kantoor of van de medewerker die hem uitschreef.
 • Hij is tweemaal o taalbaar aan”: de naam die daar staat MOET die van de koper zijn, controleer dat met zijn identiteitskaart.
 • contacteer het agentschap per telefoon om de echtheid van de cheque te controleren.
 • OPGELET: om te incasseren moet de koper op de achterkant schrijven: “betaalbaar aan + uw naam en voornaam” en handtekenen, zoniet kan u er niets mee aanvangen. Aarzel niet u hierbij te laten bijstaan door uw bank.

Hoe stelt men een gecertifieerde cheque op ? Wat is het verschil met een klassieke cheque ?

Om een gecertifieerde cheque op te stellen heeft de bank het geld reeds afgehaald van de rekening van de persoon, waarna het geld zich bevindt op een rekening van het kantoor en bestemd is voor de betaling van de cheque. Dat wil zeggen dat het geld enkel gedeblokkeerd kan worden voor de cheque.

Een klassieke cheque daarentegen biedt geen enkele betalingsgarantie aan wie hem ontvangt, want de bank garandeert niet dat de rekening van die persoon voldoende gedekt is om u te betalen.

6. Betaling in cash: opgepast voor valse biljetten (te controleren) en maximaal 3.000 € voor verkoop van particulier tot professioneel (Wet)

De contante betaling (cash) is een eenvoudige en efficiënte betaalmethode, maar u neemt het risico om valse biljetten te ontvangen. De nieuwe valse biljetten zijn zeer goed gemaakt, laat ze dus controleren bij een groot geldbedrag voordat u de sleutels van het voertuig overhandigt.

Houd er bovendien rekening mee dat de wet contante betalingen van meer dan 3.000 euro van particulier naar professional verbiedt. Anderzijds is er geen limiet van het bedrag tussen particulieren in België voor contante betalingen (bron FOD Economie in maart 2022).

Hoe controleert u de biljetten? ?

Ofwel vraagt u uw bank om ze te controleren: een mogelijk probleem: uw bank moet op dit moment beschikbaar zijn.

point cash bancontactOfwel, voert u ze in een selfbanking van uw bank die contante stortingen accepteert of in een van de nieuwe geldautomaten "Bancontact"(een nieuw netwerk van geldautomaten onder de noemer "Bancontact" gemeenschappelijk voor de banken ING, BNP Paribas, KBC en Belfius dat de komende jaren nog zal uitbreiden). Ze accepteren contante stortingen: de automaat controleert ze automatisch voor u en weigert valse biljetten. Dit zal zonder afspraak mogelijk zijn en het geeft u ruimere uren om dit te doen dan die van het kantoor. Als het kantoor bij BNP-Paribas Fortis een "IN point" (contante storting) heeft, is het open van 6:00 tot 24:00 uur en accepteert het maximaal 150 biljetten per storting.

Benoit Bertholet
Auteur van dit artikel :

Stichter van Bertholet Publishing
Al meer dan 10 jaar hoofdredacteur van de vergelijkende sites voor telecom, auto- en woningverzekeringen, bankrekeningen, auto- en persoonlijke leningen en onroerend goed in België.
Ik heb ook 5 jaar bij Autoscout24 België gewerkt.