CAR-PASS: uw bescherming tegen fraude van de kilometerstand

Vraag het certificaat aan de verkoper voordat u de verkoop sluit..

carpass

Een wettelijke verplichting :

Sinds 2006 is elke autoprofessional (bandencentrale, technische controle, carrossier, ...) die een technische ingreep op uw wagen uitvoert verplicht om de kilometerstand door te geven aan de vzw CAR-PASS.

Een wet bepaalt de oprichting van deze database.

Wat zijn de doelstellingen van de Carpass ?

 1. Bestrijding van financiële fraude.
 2. De consument, het eerste slachtoffer, beschermen tegen het betalen van een te hoge prijs en hogere onderhouds- en reparatiekosten dan die overeenkomen met de aangegeven kilometerstand.
 3. De negatieve invloed van deze fraude op de verkeersveiligheid tegengaan, aangezien dit gevolgen heeft omdat de door de fabrikant opgelegde onderhoudsschema's niet meer correct worden gevolgd. De consument brengt zichzelf in gevaar omdat hij de exacte staat van de auto waarin hij rijdt niet kent. Daarmee brengt het onbedoeld ook andere bestuurders in gevaar.
 4. Het tegengaan van oneerlijke concurrentie door deze oneerlijke praktijken.

Minder tellerfraude sinds de invoering van de Car-Pass

Het systeem heeft zijn effectiviteit bewezen: in 2012 werden 1.247 gevallen van fraude geregistreerd, vergeleken met 60.000 in 2000.


Verkoop ons uw voertuig zelfs zonder autokeuring! Publiciteit

Verkoop snel en zorgeloos in België

Diensten Taktak

Reeds meer dan 1.600 voertuigen overgenomen door het team professionals van Taktak.be in België

Logo Taktak
 • U hoeft niet naar de autokeuring
 • We komen uw voertuig bij u ophalen
 • Betaling ter plaatse met onmiddellijke overschrijving

Verplichting voor de verkoper - Bescherming voor de koper

De verkoper heeft de verplichting om dit kilometerbewijs te verstrekken aan de koper van een gebruikte auto. Bij gebrek aan het document op het moment van de verkoop, heeft de koper het recht om de verkoop volledig te annuleren en te worden terugbetaald.

Wat staat er in het document ?

Het CAR-PASS-certificaat geeft de kilometerhistoriek van het voertuig weer. Hoe meer verklaringen het certificaat bevat, hoe meer het document de daadwerkelijk afgelegde kilometers kan garanderen, en dit vanaf de eerste keuring.

Het bevat helemaal bovenaan een uniek identificatienummer.

Het vermeldt het merk, model en chassisnummer van het voertuig. Maar ook de datum van eerste inverkeersstelling en de datum van de eerste inschrijving in België.

Wat het niet bevat

Het CAR-PASS-systeem heeft geen controle over de kilometerstand van geïmporteerde tweedehands voertuigen, waarop regelmatig ernstige gevallen van fraude worden vastgesteld. Het certificaat vermeldt geen informatie over eventuele reparaties of wijzigingen aan het voertuig.

Waar haal je het ?

Je kunt het verkrijgen bij de autokeuring. Deze controle is verplicht bij de verkoop van het voertuig. Vraag bij aankomst naar de CAR-PASS. De inspecteur controleert de kilometerstand en laat het certificaat opstellen.

Hoeveel kost het ?

De CAR-PASS kost 7 euro (exclusief indexatie). Als hij slechts 4 waarden of minder bevat, is de CAR-PASS gratis.

Het document is 2 maanden geldig.

Hoe lees ik het document ?

Controleer of :

 1. De kilometerstand in oplopende volgorde verloopt, anders kun je fraude vermoeden. Een plotselinge daling van het aantal kilometers kan dus wijzen op een vervalsing van de meter. Vergelijk de kilometerstand achter het stuur met de laatste waarde op het certificaat !
 2. Als de meter is vervangen of slechts 5 cijfers had en na het overschrijden van de 99999 kilometer is teruggekeerd naar 00000: u moet deze informatie vinden op de Car-Pass.
 3. De gevonden anomalie is geen fout in de transcriptie van de kilometerstand en informeer vervolgens bij het centrum dat de meting heeft gedaan.
 4. Het aantal metingen is voldoende voor de leeftijd van het voertuig. Als het erg klein is (geen jaarlijkse technische inspectie, alleen te koop ...), terwijl het voertuig enkele jaren oud is, vermoedt u fraude.
 5. Het document geen vervalsing is (zie hieronder).

Geldigheid van de CAR-PASS

De Car-Pass is beveiligd tegen namaak door een speciale fluorescerende inkt, een watermerk en een zeer nauwkeurige tekening samengesteld uit een kriskras kruising van lijnen.

U kunt de echtheid van een Car-Pass-certificaat, of de daarin opgenomen gegevens, op internet controleren op het adres www.car-pass.be. Vermeld het identificatienummer, de datum van de meest recente kilometerstand en de bijbehorende kilometerstand : controleer of de gegevens overeenkomen met hetzelfde voertuig.

Beperkt tot Belgisch grondgebied

De Car-Pass bevat geen gegevens over de periodes waarin het voertuig in het buitenland was geregistreerd.

Dit Car-Pass systeem is Belgisch en uniek in Europa. Het heeft geen controle over de kilometerstand van geïmporteerde tweedehands voertuigen, waarop regelmatig ernstige gevallen van fraude worden geconstateerd.

Ook geëxporteerde auto’s kunnen in het buitenland aankomen met een lagere kilometerstand dan bij het verlaten van het Belgische grondgebied.

Uitbreiding van het systeem tot Europa

Er zijn plannen om het systeem uit te breiden naar het Europese niveau. Wordt vervolgd ...

Benoit Bertholet
Auteur van dit artikel :

Stichter van Bertholet Publishing
Al meer dan 10 jaar hoofdredacteur van de vergelijkende sites voor telecom, auto- en woningverzekeringen, bankrekeningen, auto- en persoonlijke leningen en onroerend goed in België.
Ik heb ook 5 jaar bij Autoscout24 België gewerkt.